onsdag 13 april 2016

160413 nr 520 

Äppelträd 
Akryl på platta, 15x15 cm 

När vi kunskapen fått smaka
kan vi inte gå tillbaka
och som den vi var igår
följa samma gamla spår.
Vill vi heller ej stagnera
 får vi framåt promenera.

12 kommentarer:

 1. Här ser jag onekligen några äppelträd, men de står i ett landskap som inte ser så där direkt inbjudande ut. Nästan lite hotfullt tycker jag - landskapet alltså.

  Här skulle det vara riktigt intressant att "läsa" dina tankar - hur tavlan och dikten har kommit till alltså.

  Om jag kunde måla, vilket jag inte kan, så kan jag föreställa mig att jag gjort tavlan efter en dålig/stressig dag på jobbet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. :) Som så ofta kan jag inte presentera något strukturerat tänkande bakom ord och bild. Dagens inlägg började med det svartgrå på bilden, sedan kom de små träden med röda frukter och en antydan till bli himmel och ville få plats.
   Sedan tog jag med mig bilden i minnet och gick ut på promenad. Då kom det där med äpplen och kunskap till mig och versen tog form. Några gånger har jag en klar tanke om text och bild innan jag startar medan det andra gånger känns som att jag förstår vad och varför jag målat när jag skriver och ibland fattar jag inte riktigt varken förr eller senare.

   Radera
 2. Detta är en verkligt spännande tavla! Relaterar jag till det mörka i tavlan till kunskapens frukt så tänker jag att ny kunskap möter några hinder på sin väg. Ser jag enbart tavlan är den så stark i sina färger- jag gillar färgerna och motivet. Den är stilig! I ineriört sammanhang lyckat som jag tänker det ...
  Fruktig kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant att läsa om dina tankar kring inlägget med och utan text. Mina tankar var också att kunskap för med sig både utmaningar och möjligheter. Kul att du gillar färgerna och motivet.
   Blommande kram

   Radera
 3. Har precis skrivit om det svarta dalen i en kommentar till Helena Maxes inlägg in Blogg52. Nu ser jag dalen i detta bild. Men äppleträden finns där som en tröst. Skulle gärna se lite äppelblom eller frukt dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två själar och en tanke. Ska se till att göra rejäla äpplen en annan gång. Eller kanske våga mig på att måla ett blommande träd. Nu är det ju snart högaktuellt också. :)

   Radera
 4. Här kände jag klara
  äpplen, som bara
  ska ligga och mogna
  för oss trogna
  kunskapstörstande skara
  mörka molnen de fara.
  Sen, ta ett bett
  och du får bättre vett!

  FruktStundsKram ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt underbar dikt med fruktstund som perfekt avslutning. Du är en pärla.
   Äppelplockarkram

   Radera
 5. Fantastisk bild du förmedlar här ... och som alltid en därtill fantastisk text!
  Önskar dig en fin helg!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt att du gillar det. Stort tack.
   Varm kram

   Radera
 6. En dikt med väldigt mycket klokhet. Kunskap kan säkert vara svår att bära för den som i förväg bestämt sig för en egen sanning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är svårt att hålla fast vid förlegade sanningar om man vet bättre.

   Radera